piatok 21. júna 2013

NeDokonalý plán

Názov knihy: NeDokonalý plán (2013)

Autor: Katarína Tekeľová

Vydavateľstvo: Artis Omnis

Edícia: Kvety vášne

Počet strán: 140

Rok vydania: 2013


Zuzana Kobelová je sebavedomá, úspešná mladá žena. Napriek varovným signálom však vykročí slepou uličkou a padne na samé dno. Život v luxuse s Danielom sa razom mení na živorenie v totálnej biede, materiálnej aj morálnej...


Hlavná hrdinka Zuza je síce sebavedomá a úspešná, no taktiež je veľmi zahľadená do seba a svojim negativizmom a výbuchmi často znepríjemňuje deň (v tomto prípade dni) všetkým naokolo počnúc matkou, pokračujúc kolegami a končiac náhodnými okoloidúcimi. Jej vrčanie, hundranie a frflanie dokáže čitateľovi dostatočne vykresliť jej povahu. Alebo slovami autorky: 
...každý rozhovor s ňou sa hneď od začiatku podobal na psiu komunikáciu, čiže štekot od začiatku do konca.
Jednoducho protivná ženská, ktorá navyše na všetkých pozerá zhora, ba čo viac, ona musí mať nad všetkými navrch

Zuza je až taká protivná, že čitateľ jednoducho čaká, kedy príde zlom a bude potrestaná. A praje jej to. Zo srdca. (Hoc si o sebe myslí, -ako napríklad ja- že nie je neprajným človekom :-)) 

Možno tým, že Zuza je taká aká je, knihu ťažko pustíte z rúk. Hltáte stránku za stránkou a čakáte, čo za "dokonalý plán" Zuza má a čo to "NEdokonalé" v ňom spôsobí Daniel alias Praďák. 

Celkový dojem môžu trochu narúšať súčasný hovorový jazyk, vulgarizmy a anglicizmy. Aj keď, hovorovým jazykom je dnes písaná väčšina vychádzajúcich kníh; vulgarizmy k niektorým situáciám, ktoré boli v knihe opísané sa naozaj hodili; ale pokiaľ ide o anglicizmy, tie mohla autorka pokojne vynechať - napríklad veta: "Tváril sa ako king." sa dá predsa povedať aj: "Tváril sa ako boh." Nuž, bolo by to viac slovenské ;-)

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: