streda 27. augusta 2014

Slnečnica

Názov knihy: Slnečnica (2014)

Autor: Jana Benková

Vydavateľstvo: Spoločnosť 7 plus

Edícia: EMMA Love

Počet strán: 130

Rok vydania: 2014


Románik o tom, aké trapasy sme schopné urobiť pre lásku k milovanému mužovi, a že dokážeme zájsť až za hranicu svojich síl... O tom, že ak ničíme seba, ubližujeme zároveň tým, čo nás ľúbia.



Autorku Janu Benkovú registrujem, no k jej tvorbe som sa teraz dostala prvýkrát. Útla knižočka, ktorá bola súčasťou mesačníka EMMA, mi celkom spríjemnila deň :-)

Hlavná hrdinka Monika je obyčajné dievča, ktoré si na živobytie zarába ako recepčná v penzióne u pani Šípošovej. Monika nie je klasickou kráskou. Má slabosť na sladké, ktoré jej tajne núka šéfkuchár Karol a občas aj kolega Peter. Nečudo, že má nejaké to kilo navyše.

Spolu s kolegami denne frflú na svoju šéfku a Monika vzdychá nad ich šarmantným synom Šimonom. Pravdaže Šimon je bonviván, každý deň za ním chodí iné dievča a Monika je pre neho vzduch. Nešťastná dievčina si tak jeho nevšímavosť kompenzuje sladkým... ale iba do času. Pre svoju platonickú lásku sa rozhodne vyzerať neodolateľne a začne chudnúť. Ale až tak, že to prejde do anorexie. Trochu mi prekážalo, že autorka túto tému načala a opísala ju iba v krátkosti - vyznelo to iba ako prázdne moralizovanie. Na jednej strane to chápem - rozsah strán nedovoľoval viac sa venovať tomuto problému. Na strane druhej však mohla tento problém radšej vynechať.

Kniha nakoniec ostala s otvoreným koncom, Monika dostala ponuku odísť pracovať do Nemecka. Šancu využila, veď na čo robiť večne "dievča pre všetko" u Šípošovcov, navyše keď si ju ani Šimon po jej výraznej premene vôbec nevšimol?
  
Zakončenie bolo teda fajn, čitateľa trochu navnadilo na to, aby si príbeh dočítal v druhej časti ;-)

Moje hodnotenie: ★★★

Slnečnica
1. Slnečnica

Žiadne komentáre: