utorok 23. septembra 2014

Zlatokopka


Názov knihy: Zlatokopka (2013) 

Autor: Lucia Sasková 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 304

Rok vydania: 2013



V klenotníctve predávala diamantové šperky - najčastejšie zlatokopkám, ktoré prichádzali v sprievode svojich partnerov. Po čase sa sama stala jednou z nich. Svojho o hlavu menšieho partnera s plešinkou a bruškom pomenovala Chrústik. Zaplatil jej plastiku, aby mala vysnívané trojky, pery jej dal napichať botoxom, čo sa jej až tak nepáčilo, ale čoraz častejšie jej zveroval svoju zlatú kartu... 



V poslednej dobe vychádza čoraz viac románov o zlatokopkách. Tejto téme veľmi "neholdujem", prečítala som iba zopár kníh, článkov... Ničím ma nezaujali, skôr mi vadila neúplne podaná téma, len povrchne načrtnuté charaktery postáv, chabé dialógy atď. Až kým sa mi do rúk nedostala Zlatokopka od Lucie Saskovej. 

Lucia výborne zachytila život jednej z pipeniek, ktorá pre peniaze urobí čokoľvek; pipinky, ktorá miluje luxusné značky, luxusné autá, luxusné domy - vlastne miluje peniaze, vďaka ktorým to všetko môže mať. Jej láska k peniazom a túžba po bezstarostnom živote je taká obrovská, že jej je jedno, ako so sebou nechá zametať, je jej jedno, akému plešatému tučkovi s bruchom ako sud bude lichotiť, masírovať mu ego a robiť z neho poloboha v každej oblasti - a hlavne v tej sexuálnej, pravdaže.

Kniha je písaná v 1. osobe, čo ponúka čitateľovi aj myšlienkové pochody hlavnej hrdinky a tak sa dozvedá, prečo sa dievčina dala na dráhu zlatokopky, aj ako prežíva tie-ktoré životné momenty. Opisy niektorých situácii u mňa nejedenkrát vyvolali veľký úsmev na tvári. 

Hlavná hrdinka bola svojská "nanynka" - niekomu sa mohla javiť ako naivná bábika, druhému zas ako vypočítavá mrcha, inému trochu sebaironická, a v neposlednom rade, plne si vedomá toho, čo robí a za akú cenu. Najlepšie na hlavnej hrdinke bolo, že si až pridobre uvedomovala čím je, a že sa za to nehanbila, skôr jej to vyhovovalo. Žila s Chrústikom, žila s Frajerom... v jej živote sa vystriedalo niekoľko mužov, väčšina z nich bola staršia generácia, ťažká od peňazí, bez ktorých by po nich neštekol ani pes, nieto krásna dvadsiatka.

Kniha je výbornou sondou zo života zlatokopky, autorka túto tému zvládla bravúrne, ktovie, kde naberala inšpiráciu? ;-) No nech ju už naberala kdekoľvek, nemožno jej uprieť výnimočný talent dať to v takejto forme a v takomto štýle na papier. Rozhodne odporúčam prečítať.

Moje hodnotenie: ★★★

Zlatokopka
1. Zlatokopka
2. Zlatokopka 2: Náhody neexistujú  

3. Zlatokopka 3: Nezažiješ, neuveríš

Žiadne komentáre: