piatok 26. decembra 2014

Zvláštny príbeh

 
Názov knihy: Zvláštny príbeh (2014) 

Autor: Katarína Gillerová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 272

Rok vydania: 2014



Tri sestry - Katarína, Karolína, Karin - tri rôzne osobnosti a manželstvo rodičov v kríze. Normálny život je prerušený stresujúcimi udalosťami a sklamaním v láske. Odchod do zahraničia, príťažlivý starší muž a vzťah s priateľom z detstva. Kytica žltých ruží a rozlúštené tajomstvo, ktoré nikoho nepoteší.


Dej dvanástej knihy Katky Gillerovej je zasadený do súčasnosti. Ako napovedá samotný názov ide o príbeh zvláštny. Tým zvláštnym na celej knihe je Angličan Andrew, ktorý bol i nebol priateľom jednej z hlavných hrdiniek - Karolíny. Jeho minulosť sa skrýva za záhadou kytice žltých ruží...

Karolína je ústrednou postavou knihy, práve ona totiž zoznamuje čitateľa s jej rodinou, vykresľuje svoj príbeh i príbehy svojich sestier - staršej Katky a mladšej Karin. To, ako sa popri nich cíti, najlepšie vystihuje tento citát:

...usudzujem, že vyrastať ako druhá z troch sestier je veľká výhoda."
"Vôbec nie!" vyhŕkla som. "Je to to najhoršie, čo môže byť. Tá najstaršia reprezentuje úspech rodiny, pokroky potomstva, a preto na seba strháva najväčšiu pozornosť. Najmladšia je zase maznáčik rodiny, má dovolené viac ako tie dve pred ňou a veľa vecí sa jej prepečie. A tá stredná, teda ja..." chvíľu som hľadala vhodné slová, "je vlastne tak trochu prehliadaná, skrátka, nie je dôležitá. Nemusí byť ani šikovnejšia ako tá prvá, ani najmilšia ako tá najmladšia. Je skrátka taká... nedôležitá.

Karolína sa síce cítila nedôležitá, no v konečnom dôsledku, pri porovnaní jej života so životmi jej dvoch sestier vôbec nezaostávala. Ba naopak. 

Kniha je o vzťahoch - rodinných, i tých partnerských. Vykreslené sú rôzne. Navyše celý príbeh je prelínaný pohľadmi do minulosti, vďaka čomu čitateľ lepšie spoznáva hrdinov a ich konania. 

Z románu cítiť, že autorka už má čo-to napísané. Dej je spletitý, krásne všetko do seba zapadá. Príbeh si dokáže udržať pozornosť, čo ho predurčuje nájsť si mnoho čitateľov.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: