pondelok 16. februára 2015

Hviezda jasná

 
Názov knihy: Hviezda jasná (2014) 

Autor: Maxim E. Matkin 

Vydavateľstvo: Slovart

Počet strán: 160

Rok vydania: 2014




Stela má dvadsať a je čašníčka. Nie je celkom obyčajná čašníčka, má jednu zvláštnu schopnosť a okrem toho väčšie množstvo rodičov, dvoch dobrých kamarátov, zmätky vo vzťahoch s mužmi, dostatok instantných rád do života, snahu konať dobro a vrodenú impulzívnosť. Stela – zvaná tiež Hviezda Jasná Kopasná – bude chvíľu stratená, bude sa rozčuľovať, zachraňovať, utekať, odpúšťať a milovať. A nakoniec nájde, čo nehľadala, a napriek tomu bude aspoň pre ňu konečne všetko jasnejšie. 


Starý dobrý Matkin. Aj keď knihu by som nenazvala románom, iba novelou, išlo o príjemné čítanie. Pripomenulo mi časy, keď som bola (podobne ako mnohí) Matkinom doslova uchvátená. Niektoré myšlienky, ktoré v knihe čitateľovi predostiera sú neskutočne pravdivé a neskutočne pasujú na rôzne udalosti, ktoré sa v našich životoch dejú. 

Nie je ťažké vžiť sa do situácie hlavnej hrdinky, a hoci môže na niekoho pôsobiť nesympaticky, alebo mu môže liezť dosť na nervy, navzdory tomu všetkému si v nej čitateľ dokáže nájsť niečo zo seba. A to je na celej knihe to, čo ju robí pútavou, z rúk nespúšťajúcou a nezabudnuteľnou.

Hviezdu Jasnú Kopasnú poznáme z knihy Láska je chyba v programe (ktorá je doteraz u mňa z Matkinoviek No. 1), a toto je jej príbeh. I keď končí tak, že vlastne ani nekončí - čo v dnešnej dobe  nie je nič nevídané (najmä u našich slovenských autorov) a tým to nie je ani prekvapivé, ani zarážajúce. Keď dôjdete až na koniec, poviete si, dobre, že to nebolo dlhšie, pretože ak by to malo končiť takto a vy by ste sa k tomu mali dopracovať po lúskaní dvoch-troch stoviek strán, tak by vás to mohlo dobre napáliť... alebo ani nie :-)

Pre tých, ktorí čítali Láska je chyba v programe a páčila sa, by mala byť Hviezda jasná povinnou jazdou.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: