sobota 11. apríla 2015

Hľadanie vytúženého dňa

Z anglického originálu: Searching for Someday (2013)

Autor:
Jennifer Probst
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Martina Fedorová
 

Počet strán: 384

Rok vydania: 2015



Kate Seymourová je úspešnou majiteľkou zoznamovacej agentúry Kinnections, ktorú vedie so svojimi dvomi najlepšími priateľkami. Kate má neobyčajný dar - dotyk  -, vďaka ktorému s neochvejnou istotou odhalí, či to, čo vzniká medzi dvomi ľuďmi, je láska. Pocíti ho, keď sa dotkne  Slada Montgomeryho, sexi rozvodového právnika. Slade jedného dňa vtrhne do Kinnections, pretože sa obáva, že praktiky agentúry sú pochybné a ublížia jeho sestre, Katinej najnovšej klientke. Jediný spôsob, ako presvedčiť tohto zarytého cynika, že agentúra nie je organizovanou bandou sobášnych podvodníčok a že láska nie je prelud, je nájsť mu ženu jeho snov. Podarí sa Kate udržať ich vzájomný vzťah v hraniciach vymedzených zmluvou, keď ju už pri prvom stretnutí nesmiernou silou zasiahne vzrušujúca energia ich vzájomnej príťažlivosti?


Kate sa narodila s výnimočnou schopnosťou. Dokáže rozpoznať lásku na celý život medzi dvomi ľuďmi a to iba prostredníctvom dotyku. Dotkne sa muža i ženy a pocíti zvláštny elektrizujúci výboj. V jej rodine sa táto schopnosť dedí. Rozdiel je v tom, že ženy jej rodu vždy rozpoznali vďaka dotyku svoju lásku, ale iba ona silu dotyku pociťuje i pri iných ľuďoch. Túto svoju schopnosť naplno využíva pri svojej práci zoznamovacej agentky. 

Ako majiteľka agentúry chce medzi svojimi klientmi vyzerať bezúhonne a ísť im príkladom, preto si sama hľadá muža svojich snov - aj keď pravdaže bezvýsledne. A po ostatnom nevydarenom rande, ktoré absolvuje, si povie, že už na to nemá silu a dá si pauzu. Aspoň na rok. A keďže sa nie nadarmo hovorí, že keď to najmenej chceme a očakávame, vtedy to príde, presne to sa stane i Kate. Po stopnutí šialenej naháňačky sa za pánom Pravým, pocíti silu dotyku pri Sladeovi. Pri mužovi, ktorý absolútne (aspoň navonok) nespĺňa jej kritéria; pri mužovi, o ktorom by rozhodne nepovedala, že je to On. Pri mužovi, ktorý na lásku neverí; má na ňu vlastnú teóriu:

Telo vylučuje za istých okolností hormón, ktorý vyvoláva túžbu po ľudskej blízkosti. Ten istý hormón, ktorý vyvoláva pocity šťastia a spokojnosti, ktoré mylne interpretujeme ako lásku. Oxytocín sa vylučuje najmä pri sexe. Telesná túžba nás doženie k tomu, že s niekým skončíme v posteli, príjemný rozhovor v nás vzbudí nádej, no a oxytocín to všetko potom zaklincuje a my tomu naivne hovoríme láska.

Jennifer v tomto smere krásne využila svoj rozprávačský talent a úžasne nám vykreslila charakter Slada - rozvodového právnika, ktorého názory na lásku istým spôsobom ovplyvnila aj jeho právnická kariéra. Slade je mimoriadne sympatickým hrdinom, silným, obetavým, spoľahlivým, láskavým a s nesmiernym zmyslom pre humor. Čitateľ sa tak môže zasmiať nielen na jeho názoroch, ale aj na tom, čo hovorí. 

Hlavná hrdinka v ničom nezaostáva. Okrem toho, že jej autorka dopriala nadpozemský dar, dotyk, čím do deja pridala prvky mágie, je Kate vyrovnaná, sebavedomá a inteligentná žena. Je presvedčená, že každý na svete má niekde svoju polovičku a ona sa im ju snaží pomôcť nájsť. Po mnohých sklamaniach sa sama nevzdáva nádeje na hľadanie svojej spriaznenej duše. 

Nikto sa nemusí hanbiť, že sa nechal viesť svojím srdcom. Otvoriť srdce je to najodvážnejšie a najúžasnejšie, čo môže človek v tomto živote urobiť. Inak by nič, ale vôbec nič nemalo cenu.

Jennifer prináša ďalší skvelo prerozprávaný príbeh lásky, pri ktorom máte tendenciu uveriť, že každý z nás má na svete svoju polovičku, svoju druhú časť srdca.

Odporúčam čítať všetkým romantickým dušiam, no i nevercom. Lebo čo ak?


Moje hodnotenie: ★★★★★
 

Searching for...
1. Searching for Someday (Hľadanie vytúženého dňa)
2. Searching for Perfect (Hľadanie dokonalej krásy)
3. Searching for Beautiful (Hľadanie podmanivej krásy)
4. Searching for Always (Hľadanie prísľubu večnosti)

Žiadne komentáre: