streda 10. júna 2015

Zlatokopka 2


Názov knihy: Zlatokopka 2: Náhody neexistujú (2015) 

Autor: Lucia Sasková 

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Počet strán: 312

Rok vydania: 2015



Zlatokopka sa v nemocnici preberie z kómy a nevie, kde je ani kto je. Všetci sú k nej láskaví a milí, zdá sa jej však, že ju strážia. Výborne vyzerajúci mladý muž, ktorého si vôbec nepamätá, sa k nej správa ako k svojej žene a chystá sa ju odviezť domov. Ibaže Zlatokopka si na žiadny svoj domov nespomína a navyše má dojem, že práve tento muž bráni inému sa s ňou stretnúť...



Príbeh Zlatokopky 2 pokračuje tam, kde skončila jednotka. I keď mne sa javil ako dobre ukončený a priznám sa, nepociťovala som potrebu dať jej šancu na ďalší diel. Nuž, ľudia si pokračovanie doslova vypýtali a Lucka sama -ako priznala v rozhovore (prečítať si ho môžete tu)- nosila v hlave, už dávno predtým, než vyšla Zlatokopka, jej pokračovanie. 

Musím konštatovať, že pokračovanie je to zdarné. Málokedy bývajú druhé diely vydarené, tento našťastie je. Lucia má úžasnú schopnosť vtiahnuť čitateľa do deja, že sa ani nenazdá a už má takmer na jeden nádych celú knihu prečítanú. Pri tejto bol hybným motorom pre čítanie práve pocit dozvedieť sa, čo sa stane so Zlatokopkou, keď sa preberie z kómy. Potom už len sledujete jej postupnú premenu a začínate jej fandiť. Pomaly, ale isto, sa vracia k dievčaťu/žene, ktorým bola kedysi - ešte na začiatku prvej knihy. A ak ste ju medzitým stihli nenávidieť, teraz jej začnete prichádzať na chuť a držať palce, aby čím skôr zistila pravdu. Aby sa nenechala ďalej balamutiť Frajerom a jeho hrubokrkým poskokom Maťom, aby nezapadla medzi ženy, ktoré symbolizovali to, čo ona - zlatokopky. 

Musím uznať, že Frajer ňou musel byť nesmierne očarený, keď sa ju snažil presvedčiť, že oni dvaja boli vždy spolu a že jednoznačne patria k sebe. Jeho krásne, milé správanie by nejednu babu očarilo a tým i pomýlilo. A to by nemusela mať ani amnéziu :-) A napriek tomu, že ju pekne drží v zlatej klietke, hrdinka zistí pravdu. Tá totiž, skôr či neskôr, vždy vypláva na povrch. 

Zlatokopka ostáva dlho nešťastná, nedokáže pochopiť ako mohla byť takou odpornou mrchou, zaslepená vidinou peňazí, luxusu, drahých značiek. Ako sa mohla "predávať". Našťastie po tej autonehode akoby dostala "rozum" a začne sa na život pozerať inak. Začne sa naň pozerať správne. V tom jej najviac pomôžu je priatelia a láska. Zistí, že: "bez vysokých opätkov je človek stabilnejší, bez peňazí bohatší, bez silikónov prirodzenejší, bez botoxu usmievavejší a bez pretvárky šťastnejší."

Poznám ľudí, ktorým by neuškodilo pobudnúť chvíľu v kóme a zobudiť sa s čiastočnou stratou pamäti. Možno by sa spamätali a v živote začali hľadať iné priority. Podobne ako Zlatokopka. Tá ich už našla ;-) 

Moje hodnotenie: ★★★★★

Zlatokopka
1. Zlatokopka
2. Zlatokopka 2: Náhody neexistujú
3. Zlatokopka 3: Nezažiješ, neuveríš 

Žiadne komentáre: