streda 14. októbra 2015

Já a pan Jones

Z anglického originálu: Me and Mr. Jones (2013)

Autor:
Lucy Diamond
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Jana Vlčková
 
Počet strán: 376
 
Rok vydania: 2015



Izzy Allertonová je rozhodnutá urobiť za svojim doterajším životom hrubú čiaru. Chce začať odznova, no s Charliem Jonesom to nebude ľahké. Je okúzľujúci, no nespoľahlivý. 
Alicia je už roky šťastne vydatá za oddaného Hugha Jonesa. V kútiku duše však vie, že by mohla byť viac odviazaná a spontánna.
Emmin vzťah s Davidom býval plný radosti a romantiky, ale teraz to už neplatí. Odkedy sa neúspešne pokúšajú o dieťa, ide to s ich vzťahom dolu kopcom. Práve vtedy do Emminho života vstúpi pokušenie.
Všetky tri ženy sa stretnú v rodinnom penzióne Jonesových, nad ktorého budúcnosťou visí veľký otáznik...


Lucy nás týmto príbehom zoznamuje s rodinou Jonesových. Ukazuje ich lásku, súdržnosť, porozumenie i občasné nedorozumenia. Jednoducho všetko, čo ku každej rodine patrí. 

V prvom rade predstavuje manželov Lilian a Eddieho, ktorí vlastnia penzión Mulberry House a úspešne ho vedú niekoľko desiatok rokov. Majú už dôchodkový vek, nevládzu toľko pracovať ako kedysi. Rozhodnú sa, že penzión prenechajú svojim synom. Ktorý z ich troch chlapcov sa na túto prácu najviac hodí? Jonsonovie chlapci sú už dospelí muži. Dvaja z nich, tí starší, dokonca šťastne ženatí...

Všimla som si, že (zatiaľ) v každej Lucynej knihe je niekto čiernou ovcou rodiny. Kým v knihe Kavárna na pláži to bola hlavná hrdinka Evie, tu je to Charlie, najmladší syn Jonesových. Ďalšia paralela je v tom, že svojim hrdinom ponúka možnosť začať žiť svoj život akoby odznova. Kým Evie dostala šancu na nový život tým, že zdedila po tete kaviareň, tu dostanú šancu na zmenu hneď tri dvojice. Vysvetlím, ako to myslím:

Alicia prichádza do veku, kedy si povie: a dosť! chcem zmeniť svoj život. Zatúži byť spontánna, rázna, odvážna. Už ju nebaví byť iba domácou puťkou, gazdinkou pri sporáku, ktorej na narodeniny stačí darovať nový kuchynský spotrebič, aby sa aj naďalej nekonečný čas mohla zvŕtať v kuchyni. Po rôznych peripetiách, ktoré zažije s manželom Hughom (najstarším Jonsonovie synom) sa jej podarí svoj život vylepšiť.

Emma túži po dieťatku, no vie, že mužovi nemôže neustále pripomínať, kedy má ovuláciu a kedy sa treba "pustiť do práce". Je zúfalá, obzvlášť po tom, keď David odíde do penziónu, kde sa rozhodne pomáhať rodičom. Týždne odlúčenia urobia svoje a zúfalá Emma začína robiť zúfalé veci... Nakoniec však i ona prejde kus cesty, ktorá ju dovedie k poznaniu, že na každý problém existuje riešenie. Len si treba sadnúť, pozhovárať sa, zamyslieť sa...

Izzy trápi celkom iný problém - jej manžel Gary (pred ktorým je so svojimi dvomi dcérkami na úteku). A hoci sa už v živote netúži zapliesť s nejakým mužom, spoznáva sa s Charliem Jonesom. Charlie rád flirtuje, Charlie má charizmu, je neodolateľný, milý, priateľský a obľúbili si ho aj jej dve dievčatká. Ale Charlie je tiež nespoľahlivý. Málokto naňho povie pekné slovo. Každý sa však môže zmeniť. Alebo nie? 

Kniha sa mi veľmi páčila. Núka viacero osudov, viacero hrdinov, čo je dobre, lebo nenudí. Navyše všetky postavy sú navzájom prepojené či už rodinným putom, alebo udalosťami, ktoré sa dejú.

Lucy výborne vykreslila jednotlivé postavy - ako bratov Jonesových a ich polovičky, tak i Jonesových rodičov. Obzvlášť sa mi páčili opisy pocitov neviest a svokry. Lucy skvele opísala ako sa na danú vec díva Lilian a ako ju vníma Alicia, Emma i Izzy (ktorá, mimochodom, s ňou mala najmenej "potýčok").

Lucy napísala skvelý príbeh, ktorý bez zbytočného pátosu a bez zbytočnej drámy ide do hĺbky. Odhaľuje duše, pocity jednotlivých postáv a vyvoláva tak v čitateľovi silné emócie. Radosť čítať.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: