štvrtok 1. októbra 2015

Strácame sa v sebe


Z anglického originálu: Falling Into Us (2013)

Autor:
Jasinda Wilder
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Miriam Ghaniová
 

Počet strán: 376

Rok vydania: 2015




Rebecca de Rosová nemá jednoduchý život a svoje pocity radšej nesmelo vkladá do veršov. Keď ju Jason Dorsey, talentovaný futbalista, pozval na rande, ešte netušil, čo všetko s Beccou prežije a či sa práve ona nestane jeho životnou láskou. Beccin prísny otec nesúhlasil, aby začala chodiť s chlapcom v takom mladom veku. A Jasonov otec, vojnový veterán, mal zas problém s alkoholom. Keď sa opil, svoj hnev namieril práve proti synovi a uštedril mu nejednu krutú ranu. Obaja mladí ľudia si hľadajú svoje miesto v zložitom svete, v ktorom sa tragédie, trápenia a depresie striedajú s radosťou, nádejou a láskou.


Strácame sa v sebe je kniha, ktorá istým spôsobom nadväzuje na prvý diel série Falling Into Strácam sa v tebe. Časť z nej dopĺňa dej a časť pokračuje tam, kde skončila. Takže okrem hlavných hrdinov Beccy a Jasona sa krúti aj okolo Nell a Colta. 

Prvých 200 strán bolo výborných. Jasinda sa zamerala na Beccu a Jasona tak dôkladne, že mi boli hneď sympatickí. Dokonca sa mi začala kniha javiť o hviezdičku lepšia ako prvá časť. Ústredné postavy boli vykreslené neuveriteľne reálne. Ich tínedžerské problémy, ich trápenia s prísnymi rodičmi... to všetko pridávalo na autenticite, to všetko dokázalo v čitateľovi vyvolať silné emócie. Cez dialógy a opisy toho, čo sa dialo u nich doma, i medzi nimi, keď sa ocitli osamote, ste dokázali s nimi súcitiť, plakať, smiať sa, tešiť sa. Verili ste, že ich láska prekoná všetky prekážky na svete.

No potom nastal zlom. Dej sa posunul o dva roky dopredu a autorke akoby došiel dych. Mala som pocit, že často opakuje už povedané, že len prepisuje napísané - tu zmení meno, tam trochu situáciu. Tak to bolo napríklad s Becciným koktaním po nešťastných udalostiach v jej rodine a tak to bolo aj pri opise ďalšej tragédie, ktorá sa udiala. 

A ten koniec? Júúúúj, aký lepkavý. Ešte teraz mám zlepené podnebie od toľkých cukríkových prejavov lásky a gýčovej romantiky. Ja mám rada šťastné konce, znesiem akúkoľvek dávku sladkastej romantiky, no toto už bolo príliš.

Napriek niektorým vyššie spomínaným negatívam, má Jasinda veľmi dobrý štýl písania, dokáže vás naplno vtiahnuť do deja, k čomu prispievajú aj dva uhly pohľadu (chlapčenský a dievčenský) na jednotlivé veci/udalosti/situácie. Preto si myslím, že čítanie tejto knihy nemusí byť márne.

Moje hodnotenie: ★★★

Falling Into
1. Falling Into You (Strácam sa v tebe)
2. Falling Into Us (Strácame sa v sebe)
3. Falling Under
4. Falling Away

Žiadne komentáre: