pondelok 16. novembra 2015

Není co ztratit

Z anglického originálu: Runaway Wife (2014)

Autor:
Rowan Coleman
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Dana Chodilová
 
Počet strán: 416
 
Rok vydania: 2015



Rose Pritchardová sa dlho odhodlávala odísť od svojho násilníckeho manžela. Z čiernej diery beznádeje ju vytiahla obyčajná pohľadnica a na nej pár láskavých slov od človeka, s ktorým sa pred rokmi stretla iba na chvíľu. Stačilo tak málo, aby zdeptaná Rose pochopila, že musí odísť. Že nemá čo stratiť. Že môže iba získať. Uteká so svojou sedemročnou dcérkou Maddie. Keď sa ocitne na prahu vidieckeho penziónu uprostred noci, uvedomí si, že už nie je cesty späť. Trápia ju pochybnosti: neurobila chybu? Bude si vedieť vybudovať úplne nový život? Nech už je ako chce, jedno je isté: Rose neostáva iné, iba sa pokúsiť pre seba a pre dcérku vybudovať lepší život.



Na novú knihu od Rowan som sa nesmierne tešila. Vo svojom diele Kniha vzpomínek mi ako čitateľke priniesla neskutočne silný trpko-sladký príbeh, a preto som podobne emocionálne silný kolotoč očakávala aj od tejto knihy. Môj sen Rowan naplnila na viac ako sto percent.

Hlavná hrdinka Rose bola známa ako žena významného doktora. A teraz ho opustila. Hneď na začiatku spoznávame ju a jej zvláštnu dcérku. Prichádzajú do penziónu v bohom zabudnutom mestečku uprostred noci. A majiteľka penziónu im ich krok do nového (a hlavne lepšieho) života vôbec neuľahčuje...

Čitateľ postupne odhaľuje, čo sa stalo, prečo Rose ušla od manžela. Taktiež ale spoznáva ju samotnú - ženu, ktorá toho v živote už veľa preskákala. Ženu, ktorá si nesie zlé spomienky už na svoje detstvo. Detstvo, obdobie, kedy musela predčasne dospieť po tom, ako ich s matkou opustil otec, a zanechal napospas samým sebe. Ženu, ktorá sa nenechala životom zlomiť, naopak rozhodla sa ho zmeniť k lepšiemu a hodnotnejšiemu. Sledujeme jej premenu na celkom inú ženu. Vyrovnanú, slobodnú a šťastnú.

Príbehov o týraných ženách sú stovky. Väčšina z nich končí tým, že si nájdu ďalšieho muža, ktorý im ukáže lásku z inej stránky a pomôže sa im vymaniť spod vplyvu tyrana. Tento príbeh je však trochu iný. Rose síce prichádza do cudzieho mestečka v nádeji, že tu nájde muža, s ktorým sa stretla iba raz a ktorý jej potom poslal pohľadnicu s pár milými slovami. No zistí, že v skutočnosti na svoju "záchranu" nepotrebuje nikoho, že to dokáže zvládnuť aj sama. Na novej ceste za lepšou budúcnosťou robí chyby, ale veď kto z nás ich nerobí? Nikto nie je dokonalý a Rose už vôbec nie. A práve preto má ten príbeh šťavu, správnu dávku drámy, a najmä je plný emócií.

Autorka sa v ňom nevyhýba témam, s ktorými sa denno-denne stretávame, ale bojíme sa o nich hovoriť - o smrti, samovražde, osamelosti, zneužívaní, tyranii ako fyzickej tak i psychickej. A dokáže ich podať mimoriadne citlivo a uvážene. 

Okrem toho, príbeh nemá len jednu líniu (útek od manžela), prináša ich viac. Z tých najzaujímavejších a najemotívnejších je vzťah Rose a jej otca, známeho umelca Johna Jacobsa.

Kniha sa číta veľmi dobre a prináša nezabudnuteľný zážitok. Kto po nej siahne, neostane sklamaný.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: