pondelok 8. februára 2016

Rockové tango


Názov knihy: Rockové tango (2015) 

Autor: Monika Wurm 

Vydavateľstvo: Brána

Počet strán: 432

Rok vydania: 2015



Sunshine Lawsonová stretáva svoj zbožňovaný idol - rockera Damiena Shanea. Ten je však sukničkár a bezcharakterný ničomník, ktorý nemá rešpekt pred ničím a nikým. Kto by si teraz myslel, že sa stretnutie hrdzavovlasej Sunshine a trúfalého speváka Damiena bude končiť láskou na prvý pohľad, je na veľkom omyle. Práve naopak, nenávisť, sklamanie a vytriezvenie do reality sú pocity, ktoré si zdravotná sestra a bývalá profesionálna tanečnica zo stretnutia odnáša. Ale ľudia sa v živote vidia vždy dvakrát. Inak to nie je ani v tomto príbehu. Damien Shane sa po ťažkej nehode musí stiahnuť do ústrania. Množstvo operácií a zlomenín nie je ničím v porovnaní s tým, že prišiel o svoj zrak. Na miesto jeho ošetrovateľky prichádza dievča, ktorému kedysi ublížil tak, ako len muž žene môže ublížiť. Sunshine mu nemieni darovať absolútne nič...



O láske medzi spevákom a sivou myškou sa toho už veľa popísalo. Rockové tango pôsobí podobne, no iba na prvý pohľad. Nenechajte sa pomýliť. V skutočnosti ide o celkom iný príbeh. Príbeh, ktorý Monika Wurm nosila vo svojej hlave od svojich sedemnástich rokov. Až teraz dozrel čas, aby ho dala dokopy a ponúkla čitateľom. A príbeh je to veľmi zaujímavý, lákavý a pútavý. 

Hrdinka Sunshine je dievča - žena, ktorá má starosti ako každá iná. Pracuje ako zdravotná sestra a robí si ošetrovateľský kurz. Miluje hudbu, obzvlášť rock. A už roky je fanúšičkou skupiny Inflamed Angels. Keď získa vstupenku do VIP sektoru, kde sa osobne stretáva so svojím vysneným idolom, je najšťastnejším stvorením na zemi. Avšak iba dovtedy, kým sa nedostane do Damienovej tesnej blízkosti...

Damien je rocker hodný svojho mena. Arogantný, drzý, namyslený, bezcharakterný. Po tom, čo urobí Sunshine aj bezcitný. Autorka ho vykreslila dostatočne realisticky. No všetko zlé sa každému jedného dňa vráti. Karta sa obráti, lebo... karma. A tak Damien po nehode ostáva nevidiacim. Potrebuje stálu opateru, ktorú mu zabezpečí práve Sunshine. Žena, ktorej tak veľmi ublížil.  

Ako je písané v anotácii ku knihe, Sunshine sa s Damienom stretáva znova, tentoraz ako jeho súkromná ošetrovateľka. Jej starostlivosť o neho sa nedá nazvať láskavou. Opláca sa mu rovnakou mincou. Sunshine je drzá, neústupčivá a rázna. Damien sa svojej povesti nezaprie a aj napriek svojmu hendikepu myslí na to, ako dostať Sunshine do svojej postele. Veď prišiel o zrak, nie o potenciu :-)

Sunshine je však silný protihráč. A svojim prístupom nakoniec Damiena skrotí. Pôjde to síce veľmi pomaly, ale nakoniec v ňom prebudí dávno pochované city. Damien sa zmieri z rodinou, prvýkrát v živote sa zamiluje a dokonca si vybuduje vzťah i k zvieratám... zmení sa jeho pohľad na život, a to všetko vďaka Sunshine... 

Román mi miestami pripomínal telenovelu (čo pravdepodobne spôsobila dĺžka knihy), miestami zas romantiku a lá Hollywood. Pre romantické duše je táto knižka jednoducho ako stvorená. Aj keď pre ten neočakávaný koniec by so mnou niektorí asi nesúhlasili. Nebudem ho bližšie špecifikovať, aby som vás neochudobnila o zážitok. 

V každom prípade kniha je veľmi dobre napísaná, číta sa ľahko, Monika má výborný štýl písania. Dejovo má takisto čo ponúknuť. Je bohatá na dramatické zvraty. Myslím, že by z nej vznikol i celkom slušný film.

Tí, čo majú radi emotívne príbehy plné lásky, by tento kúsok nemali prehliadnuť. Slovenská autorka Monika Wurm má neuveriteľný talent vtiahnuť čitateľa do deja a nepustiť ho, až kým sa nedostane na poslednú stránku. Vrelo odporúčam!

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: