pondelok 11. apríla 2016

Ženíchov svedok

Z anglického originálu: The Best Man (2013)

Autor:
Kristan Higgins

 
Vydavateľstvo: Ikar


Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 408

Rok vydania: 2016



Faith Hollandová sa po dlhoročnej známosti má vydávať za Jeremyho, lenže jej nastávajúci v kritickej chvíli prezradí prítomným svoje tajomstvo. Svadba sa teda nekoná a Faith krátko po tom, ako ju ženích nechal stáť pri oltári, opustí rodné mesto a usadí sa v San Franciscu. Po čase sa však vráti do vinice Volavka. V krásnej prírode bojuje s duchmi svojej minulosti, ale zároveň si dožičí aj pohárik dobrého červeného, podobne ako Levi Cooper, miestny policajný veliteľ a najlepší priateľ jej bývalého snúbenca. To on kedysi dávno zabránil jej sobášu a teraz sa stáva aj dôvodom, prečo sa Faith rozhodne zostať vo Volavke.


Po dlhom čase konečne kniha, o ktorej píšu "...príjemná romanca, ktorá vyčarí úsmev na vašej tvári..." alebo "Perfektná zábava!" a je to pravda!

Vôbec sa nečudujem, že Higginsovej romány patria medzi najčítanejšie romantické knihy. Má talent podať príbeh tak, že plne zaujme čitateľovu pozornosť, rozosmeje ho, dojme a v neposlednom rade ho nechá výborne si pri ňom oddýchnuť. 

Faith je svojrázna hrdinka. Na jednej strane pôsobí ako naivné dievča, na strane druhej odhodlane, ambiciózne, až dravo. Čitateľ si ju ľahko obľúbi. Keď je na vážkach, stvára nebezpečné kúsky, pri ktorých vám neostáva nič iné iba sa nahlas smiať. A hoci sa niekedy správala fakt uletene, vôbec mi to neprekážalo. Naopak. 

Levi je trochu z iného súdka. Mládenec, ktorý je verný svojim zásadám, dodržiava pravidlá, na ňom stojí celá policajná stanica malého mestečka. Je jej oddaný naplno. Ale je dosť... hm, tajomný. Tajomný v tom zmysle, že neprezrádza veľa zo svojich pocitov. Mnohokrát som nevedela, čo si mám o ňom myslieť, aký skutočne je.

Po tom, ako sa Faith vráti po troch rokoch zo San Francisca, sú na seba s Levim nevrlí, nabrúsení. Až postupne sa čitateľ dozvedá, čo je vo veci, pre čo to všetko, kde je problém, čo sa medzi nimi stalo. Levi je totiž príčinou, prečo sa Faith pred tromi rokmi nevydala za Jeremyho, lásku svojho života. O čo presne ide už ale neprezradím. To si musíte prečítať sami ;-)

Okrem ústrednej dvojice má román mnoho vedľajších postáv. V prvom rade je to celá Hollandovie rodina, od starých rodičov (kde teda stará pani Hollandová dávala mužíčkovi riadne zabrať svojimi uštipačnými poznámkami), cez Faithinho otca (a žien, ktoré vdovcovi nadbiehali), Faithiných súrodencov (zadaných i nezadaných), až po jej najlepšiu kamarátku Colleen. Dodávali príbehu tú správnu atmosféru, vtip a šmrnc.

Kniha má veľmi dobre vyskladaný príbeh a nesmierne pútavo podaný. Čo nesmiem opomenúť, je aj jej výborný preklad. 

Rozhodne odporúčam prečítať každému, kto si chce oddýchnuť pri dobrej knihe. Táto zaručene nesklame. 

Verím, že sa k nám v preklade dostanú aj ostatné časti série.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Blue Heron
1. The Best Man (Ženíchov svedok; Návrat na vinici)
 
2. The Perfect Match (Manželstvo z rozumu; Dokonalá partie) 
3. Waiting On You ( - ; Šance na štěstí)
4. In Your Dreams ( - ; Ve tvých snech)
5. Anything for You 
 

Žiadne komentáre: