nedeľa 22. mája 2016

Daringham Hall: Dedičstvo

Z nemeckého originálu: Daringham Hall - Das Erbe (2015)

Autor: Kathryn Taylor

 
Vydavateľstvo: Ikar

 

Preklad: Elvíra Haugová 

Počet strán: 280

Rok vydania: 2016


Nová romantická trilógia Daringham Hall, zasadená do malebného prostredia Východného Anglicka, nás zavedie do vidieckeho sídla rodiny Camdenovcov Daringham Hall. Pokojný život na tomto panstve naruší príchod mladého právnika Bena Sterlinga, ktorý si naň robí nárok. Skutočnosť, že majiteľovi panstva Ralphovi akoby z oka vypadol, vyvolá lavínu intríg, domnienok, nekonečných klebiet a falošných dohadov. Lebo on je vraj skutočným dedičom tohto panstva. Prichádza s nenávisťou v srdci, jeho cieľ je raz a navždy sa vysporiadať s minulosťou. Jeho plány však zmení zverolekárka Kate Huckleyová, do ktorej sa vášnivo zamiluje. Ben zvažuje, či má zmysel žiť iba pre pomstu, alebo je dôležitejšie odpustiť a začať nový život?


Román má klasické črty známe z nemeckých romantických filmov - veľké šľachtické sídlo, tajomstvo, atraktívnu mladú hrdinku, sympatického, trochu na-farjera-sa-hrajúceho aka drsného hrdinu a mnoho vedľajších postáv, ktoré držia s hrdinami alebo sú proti nim. 

Kate je zverolekárka. Je mladá, krásna, inteligentná, zvieratka milujúca žena. Často chodí ku Camdenovcom do ich vidieckeho sídla Daringham Hall. Pomáha im starať sa o kone, poprípade o iné zvieratá a cíti sa tam ako doma. 

V poslednom čase je však v Daringham Halle akosi dusno. Majiteľom sa do rúk dostal list od istého Benedicta Sterlinga, úspešného podnikateľa v IT oblasti. Tvrdí, že je dedičom panstva a Camdenovci sú ako na ihlách. 

Benov príchod do Anglicka však skomplikuje nehoda, pri ktorej stratí pamäť. Kate, ktorá ho načas ubytuje u seba v dome, netuší, čo je ten mladý krásny muž zač, ani prečo prišiel. Stará sa oňho. Ráta s tým, že Ben si časom spomenie odkiaľ je, a kam išiel. Medzitým sa medzi nimi začína rozvíjať jemný cit lásky. 

Kate vezme Bena niekoľkokrát na návštevu do Daringham Hall, kde ho zoznámi/spriatelí s jeho obyvateľmi. 

Keď je Ben nezvestný už niekoľko týždňov, jeho spolumajiteľ firmy v Amerike, Peter, začne mať o kamaráta obavy. Spolu s ich asistentkou pricestujú za ním do Anglicka a vydávajú sa po jeho stopách. Nejde im do hlavy, že sa Ben neozýva. Vo svojej misii nezlyhajú. Nájdu Bena, ktorý sa pri pohľade na svojho spoločníka ihneď na všetko rozpomenie. Náhle zisťuje, že Camdenovci, ktorých si postupne obľúbil sú vlastne jeho nepriatelia...

Príbeh sa číta dobre, a aj keď môže názov knihy čitateľa pomýliť - myslela som si, že ide o romanticky ladený príbeh z historického Anglicka, nie je to tak. Dej sa odohráva v súčasnosti. Napriek tomu, neostala som sklamaná.

Autorka necháva čitateľa v napätí ako to celé bude pokračovať a ten je pravdaže nútený si zaobstarať druhý diel. A keďže ide o trilógiu, Karhtyn nás ešte chvíľu ponaťahuje ;-)

Ja sa nechám takto ponaťahovať rada, pretože ide o veľmi príjemné čítanie. Kniha je ľahká, má príjemné postavy, dej plynie pozvoľna, je romantická, trochu tajomná a kráááásne oddychová.

Nechýbajú v nej ani pekné opisy anglického vidieka. Román je ako stvorený na čítanie v prírode - buď na lavičke v parku, alebo niekde vonku pod košatým stromom.

Moje hodnotenie: ★★★

Daringham Hall
1. Daringham Hall - Das Erbe (Daringham Hall: Dedičstvo)
2. Daringham Hall - Die Entscheidung (Rozhodnutí)
3. Daringham Hall - Die Rűckkehr (Návrat)

Žiadne komentáre: