piatok 30. septembra 2016

Rodina ze dne na den

Z anglického originálu: The Accidental Family (2009)

Autor:
Rowan Coleman
 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Květa Palowská
 

Počet strán: 432

Rok vydania: 2016



Sophie Millsová sa pre šiestimi mesiacmi odsťahovala z Londýna na vidiek. Nemala inú voľbu: do jej života po smrti kamarátky nečakane vpadli jej deti, o ktoré sa musela postarať. Začiatky boli ťažké, ale dnes vie, že obe dievčatá miluje. A zároveň miluje aj ich otca, hoci ho veľmi nepozná. A v tom je háčik. Sophie váha, či má Louisa prijať do svojho života. K tomu, aby sa stala matkou zo dňa na deň, ju donútili okolnosti. Ale založiť zo dňa na deň rodinu, to už je otázka voľby...


Rodina ze dne na den je kniha, ktorá priamo nadväzuje na román Matkou ze dne na den. Kým v prvej knihe sme sledovali karieristku Sophie meniacu sa v matku dvoch malých polosirôtok Belly a Izzy a jej rodiacu sa lásku k ich "stratenému" otcovi Louisovi, v pokračovaní môžeme sledovať ako sa ich vzťahy vyvíjajú ďalej. 

Sophie v úvode knihy krátko zrekapituluje, čo sa dialo v prvej časti, takže, kto knihu nečítal, nemusí mať strach, že by mu niečo veľké ušlo (možno ho skôr naladí prečítať si ako to celé vlastne začalo). 

Sophie a Louis sú ako dve hrdličky. Aj šesť mesiacov po tom, ako sa Sophie vzdala svojej kariéry a presťahovala sa na vidiek za dievčatami a mužom svojho života, sú do seba zamilovaní a denne sa ubezpečujú o tom, že sa im to obom iba nesníva, že sa niečo také skutočne deje. 

Louis plánuje ich vzťah posunúť ďalej, pretože hoci sa so Sophie od seba nedokážu odlepiť, predsa len pravidelne na noc odchádza do penziónu, kde je ubytovaná, aby nepohoršovali dievčatá. A Louisa to už nebaví. Chcel by kompletnú rodinu. A najlepšie hneď! Požiada preto Soph o ruku. 

Aby kniha nebola len o sladkom hrkútaní si, musí dej niečo zamotať. Také už pokračovania proste bývajú. V tomto prípade sú to dve veci. Sophiina váhavosť - hoci Louisa miluje, pozná ho len krátko, nevie o ňom všetko a to ju brzdí. Druhou vecou je zistenie, že Louis má dvadsaťročného syna, o ktorom nemá ani potuchy. Sophie to zistí len náhodou. Otázka znie: povedať o tom Louisovi alebo mlčať?

Coleman v románe rozohráva hru tisícich otázok. Väčšina sa točí okolo samotnej Sophie, ktorá bojuje so strachom - je Louis skutočne pre ňu ten pravý? Nesprávajú sa zbrklo? Neopustí znovu dievčatá ako pred mnohými rokmi? Neopustí ju? Ako sa zachovať? Čo robiť?

Nakoniec je to práve ona, kto rodinu opúšťa. Dopomôže tomu Louisovo správanie i jeho prvá láska Wendy... Sophie si v hlave potrebuje usporiadať myšlienky a odchádza na pár dní k matke. A práve u nej jej situáciu skomplikuje ďalšia novinka...

Dej je košatý, spletitý, bohatý na udalosti. Taktiež sa autorka nevyhýba myšlienkovým pochodom hlavnej hrdinky, tak ako sme u nej zvyknutí. To je dobre. Pretože knihu tým činí zaujímavejšou, pútavejšou, a približuje nás tak k hrdinke, s ktorou čitateľ môže cítiť, súcitiť, proste prežívať všetky emócie. 

Deti Bella a Izzy príjemne obohacujú dej svojimi komentármi (často vtipnými), rovnako tak i Sophiiny starí a noví priatelia. 

Úprimne, pre mňa to bolo trochu nemastné - neslané. No čítanie to nie je márne, obzvlášť ho odporúčam tým, ktorí túžia po poznaní ako ďaleko sa vo svojom vzťahu dostali Louis a Sophie.

Moje hodnotenie: ★★★

Sophie Mills
1. The Accidental Mother (Matkou ze dne na den)
2. The Accidental Family (Rodina ze dne na den)

Žiadne komentáre: