utorok 11. októbra 2016

Zákon krvi

 
Názov knihy: Zákon krvi (2015) 

Autor: Michaela Ella Hajduková

Vydavateľstvo: Motýľ

Počet strán: 240

Rok vydania: 2015



Príbeh lásky, proti ktorej stál silný nepriateľ. Rasa, krv a národ.
Eliza Krämerová je mladučké dievča, ktoré prichádza do Košíc spolu so svojimi rodičmi. Študuje na gymnáziu, je výborná v jazykoch a... pred rodičmi ukrýva veľké tajomstvo. Daniel je syn bankára, žije v Košiciach, svoj voľný čas trávi hrou na organe v Chráme svätej Alžbety a... pred rodičmi ukrýva veľké tajomstvo. Eliza miluje Daniela a Daniel miluje Elizu. Táto láska by mohla mať šťastný koniec, keby... Keby Eliza nebola Nemka, Daniel Žid a keby sa práve nepísal rok 1938. Po náhlom zmiznutí Daniela odvážajú rodičia Elizu domov do Nemecka, kde už vládne Adolf Hitler a jeho rasové zákony. Eliza netuší, čo ju čaká ani ako ju to navždy poznačí. So zlomenou dušou je nútená nastúpiť ako zdravotná sestra v domove organizácie Lebensborn. Ocitá sa na zvláštnom mieste za železnou bránou, kde sa rodia deti pre vodcu. To však nie je jediné tajomstvo domova Hochland...



Príbeh začína tým, ako sa mladá dievčina Laura pri objavení starej izby prenesie do minulosti, do obdobia 2. svetovej vojny, a ocitne sa v koži pratety Elizy. Začne prežívať jej príbeh.

Eliza vyrastá v rodine, v ktorej otec je vplyvný človek, veliteľ gestapa. Z Nemecka pricestovali na Slovensko, a jeho úlohou je chytať Židov. Do jedného Žida sa však nečakane zamiluje jeho dcéra. Autorka nám ukazuje rodiacu sa a kvitnúcu lásku medzi Elizou a Danielom. No ich láska je zároveň i zakázaná. Doba, v ktorej by sa mohli milovať Nemka a Žid, je neprajná. Tak sa obaja milenci stretávajú tajne. Rovnako potajomky plánujú útek niekam ďaleko... niekam, kde by mohli žiť spolu navždy.

Plány im prekazí list, ktorý sa dostane do rúk Eliziným rodičom. List, v ktorom Eliza píše svojej najlepšej kamarátke, že je tehotná a že plánuje s Danielom útek.

Musím sa priznať, že táto časť pre mňa akoby nemala konca. Nie a nie ju dočítať. Toooľko cukru. Začínala som mať pocit, že sa mi do rúk dostala nesprávna kniha... Názor som zmenila hneď ako rodičia poslali Elizu na potrat. To, čo sa dialo potom, bolo podané nesmierne napínavo a pútavo. Presne tak, ako som u Michaely Elly zvyknutá. 

Dej začal naberať na obrátkach a s každou ďalšou prečítanou stranou sa mi až zatajoval dych. Autorka veľmi hodnoverne popísala, čo sa dialo v Lebensborne, kde ženy rodili deti tzv. nadľudí, ktoré im nakoniec odobrali. Pretože to boli deti pre vodcu. Opisovala hrôzy, ktoré spôsoboval svojou ideológiu Hitler a opísala, akým spôsobom to ovplyvňovalo ľudí. 

Krutá, smutná, hrôzostrašná a nezmyselná - taká bola vojna. A bez príkras ju tak podala aj Michaela Ella. Ako ale nakoniec skončil príbeh Elizy a čo bolo s Laurou, neprezradím. Môžem napísať len toľko, že čitatelia, ktorí majú radi prekvapivé zvraty v deji, sa majú na čo tešiť ;-)

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: