pondelok 23. januára 2017

Hľadanie prísľubu večnosti

Z anglického originálu: Searching for Always (2015)

Autor:
Jennifer Probst
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Martina Fedorová
 

Počet strán: 392

Rok vydania: 2016



Arilyn Meadowsová celé roky pomáha druhým zbaviť sa svojich emočných problémov, no teraz aj jej nečakane dochádza dych. Popri poradenskej práci v zoznamovacej agentúre Kinnections vo Verily, kde radí osamelým dušiam, ako si nájsť ideálneho partnera, vyučuje jogu, pomáha vo zvieracom útulku, vedie intenzívny kurz zvládania hnevu a pomáha milovanému dedovi. Na hľadanie dokonalého muža jej nezostáva čas. Vlastne na to ani nemá chuť. Po tom, ako prichytila svojho dlhoročného partnera a učiteľa jogy v kompromitujúco nejogovej pozícii s jeho žiačkou, sa rozhodla, že svoj čas radšej venuje opatere priateľkinho psa a nebude riskovať, že jej znovu nejaký podliak zlomí srdce. Preto keď do jej kurzu zavíta policajný dôstojník Stone Petty – arogantný mačo s drzým úškrnom, ktorého tam poslal šéf, aby si trochu schladil hlavu –, Arilyn sa zaprisahá, že jeho zvádzanie a dvojzmyselné narážky bude ignorovať. No iskru, ktorá medzi nimi vzplanula, už nič neuhasí a požiar sa šíri tempom, ktoré prekračuje všetky rýchlostné limity.  


Keď preskočí iskra medzi dvomi celkom odlišne zmýšľajúcimi ľuďmi. Aj tak by mohol znieť podtitulok tejto knihy. Pretože Arilyn a Stone sú celkom iní. Kým Arilyn je pokojná, vnútorne vyrovnaná osoba, Stone je jej pravý opak - výbušný a priamy. 

Arilyn pracuje so svojimi priateľkami v zoznamovacej agentúre. Podarilo sa im už úspešne spárovať niekoľko žien a mužov. Okrem tejto práce Arilyn vypomáha v útulku pre zvieratá a tiež vedie kurzy, na ktorých sa pomáha ľuďom zbavovať hnevu, či iných negatívnych emócií. Absolvovať kurz príde aj Stone, policajný dôstojník, ktorý pri zásahu stratil nervy a prestal sa ovládať. Aby sa naučil ovládať svoje pocity a potlačil v sebe agresiu, jeho veliteľ ho pošle na niekoľkotýždňový kurz práve k Arilyn. 

Stone s Arilyn mal tú česť minulé leto, kedy bol spolu s kolegom privolaný k prípadu domáceho násilia. Arilyn vyburcoval k nepríjemnému výstupu. A keď vojde do miestnosti, v ktorom vedie kurz sebaovládania, Arilyn vetrí problém. Tiež si pamätá na ich vzájomnú výmenu názorov... rada by sa do toho namysleného frajera pustila s plnou vernou, no musí sa ovládať. I keď to ide len veľmi ťažko, pretože čím dlhšie sú spolu, tým viac to okolo nich iskrí. 

Arilyn si uvedomuje, že ju k Stoneovi niečo ťahá, niečo magické, čarovné, krásne... no je krátko von zo vzťahu, ktorý nebol celkom ideálny (vlastne taký nebol vôbec), a tak si myslí, že na ďalší vzťah ešte nie je pripravená.

Stone je realista. Všetko povie vždy priamo, nedáva si servítky pred ústa. Aj Arilyn niekoľkokrát poučí o mužoch a ich pudoch.
Všetci sme rovnakí. Jediné, o čo sa usilujeme, je naplnenie našich základných potrieb a pudov. Jedlo, sex, práca. Ešte raz sex, a už nám k šťastiu vôbec nič nechýba. Ako hovorím, sme jednoduchí ako čerpadlo.
Hoci navonok pôsobí Stone ako namyslený mačo, v živote si preskákal mnoho. Nemá žiadne ideály, život berie tak ako prichádza. Neprikrášľuje si ho a ani neprifarbuje. 

Dievča sa musí čím skôr prebrať, inak strávi zvyšok svojho života naháňaním fatamorgány, ktorá vôbec neexistuje.
Príbeh je viacvrstvý. Okrem lásky medzi dvomi ľuďmi, chémie, ktorá medzi nimi funguje na viac ako sto percent, sa venuje i problémom s týranými zvieratami, domácim násilím a neverou. 

Jennifer je skvelá autorka, a ani táto kniha od nej ma nesklamala. Po jej dočítaní mi na tvári ešte dllllho dlho ostal úsmev. 
Nehovorím o dobrom sexe. Niekoľkých orgazmoch. Že vám bolo spolu dobre. Hovorím o spaľujúcej živočíšnej vášni, ktorá človeka pohltí tak, že v ňom nezostane nič okrem túžby cítiť telo toho druhého na sebe, v sebe, všade, až pod kožu. O dotyku nahej kože, jeho vôni a chuti. O pote a slzách, o mučivej sladkej agónii neuhasiteľnej túžby, znovu a znovu, až kým z tých dvoch vôbec nič nezostane.
Moje hodnotenie: ★★★

Searching for...
1. Searching for Someday (Hľadanie vytúženého dňa)
2. Searching for Perfect (Hľadanie dokonalej lásky)
3. Searching for Beautiful (Hľadanie podmanivej krásy)
4. Searching for Always (Hľadanie prísľubu večnosti)

Žiadne komentáre: