streda 30. augusta 2017

Milenkine prsia


Názov knihy: Milenkine prsia (2016) 

Autor: Kristína Ježovičová

Vydavateľstvo: Marenčin PT

Počet strán: 192

Rok vydania: 2016




Sedemnásťročná Stela je fixovaná na prsia od chvíle, keď partnerka jej otca príde o prsník kvôli rakovine. Dozvuky ochorenia majú zhubný vplyv aj na jej vzťah k najlepšiemu kamarátovi Viktorovi. Je zlomená a hľadá riešenie. Myslí si, že kúpou silikónov získa späť rodinné šťastie. V čakárni u plastického chirurga sa však začne jej skutočná premena...



Prvé čo mi napadlo ihneď po dočítaní tejto knihy bolo, že autorka má zrejme v obľube písať o kráse. Tejto tematike sa venovala napríklad v knihe Červená jej pristane. A v tejto sa jej opäť nevyhla. I keď, krása v tomto prípade spočíva niekde inde, v niečom inom. 

Hlavnou hrdinkou knihy je študentka Stela. Aspoň spočiatku sa to tak javí. Kým sa jej do rúk nedostane rukopis, do ktorého sa začíta. Následne už sledujeme Emilly, hrdinku žijúcu v 19. storočí v Anglicku. Emilly je mladé dievča, ktoré utieklo do Londýna. Osud jej nepraje a skončí ako pobehlica. Po zoznámení sa s Josephom, synom vojvodu, sa z nej stáva vydržiavaná milenka. Dovolí mu robiť si s ňou, čo mu iné nedovolili... Proste, učaruje mu na prvý pohľad. (Aj keď mu viac učarujú jej krásne prsia a trojuholník medzi nohami 😝) Nevybúrený samček si našiel svoju prvú vydržiavanú kobylku a čo sa nestalo? Zamiloval sa. Až tak, že bol ochotný si ju vziať za ženu. No videl to kedy svet, aby sa vojvodov syn, šľachtic od hlavy až po päty, oženil s prostitútkou? Neexist!

Nechcem viac prezrádzať z deja, jedno však poviem - Emilly bola príjemnou spoločníčkou. Bola silná (nie fyzicky, ale duševne), hoci mala len dvadsaťjeden rokov bola vyzretá a bola inteligentná, čo sa na danú dobu videlo iba málokedy. Bažila po vzdelaní, po poznaní, po láske a po rodine. Splnila sa jej iba tá prvá túžba - túžba po vzdelaní. Prostredníctvom Josepha sa dostala k mnohým knihám (aj keď v tomto ju skôr "dotoval" jeho otec). Avšak celkovo bol jej život dosť pochmúrny a špinavý, presne ako ulice dávneho Londýna. O to horšie, že na konci ju nečakala romantika, láska ako hrom, život v rozprávke. Nie. Našla si ju zákerná choroba a ešte aj jej neskonalej kráse ukázala prostredník. Irónia? Áno. Nuž, ale práve v tejto osudovej irónii autorka vyniká. A vy častokrát neviete, či sa máte smiať alebo plakať. 

Páčil sa mi ten pohľad do minulosti. Je o mne všeobecne známe, že holdujem historickým romantickým príbehom, a tak nečudo, že som si ho vychutnala o trošku viac ako príbeh mladej Stely. V podstate - ani sa nedal vychutnať, pretože sa skončil skôr ako sa vôbec začal 😀

Kniha celkovo akoby nemala koniec. Autorka ho uťala v nečakanom momente, z ktorého som ostala zarazená. Jediné, čo ma utešuje je vedomie, že už mám pokračovanie s názvom Porcelánová láska, kde sa snáď pozrieme detailnejšie na Stelin príbeh 😉 a dostaneme odpovede na otázky, ktoré táto kniha vyvolala.


Moje hodnotenie: ★★★☆


Milenkine prsia
1. Milenkine prsia

Žiadne komentáre: