piatok 6. októbra 2017

Manželský pakt

Z anglického originálu: The Marriage Pact (2017)

Autor: Michelle Richmond

 
Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Květa Palowská

 
Počet strán: 504

Rok vydania: 2017



Novomanželia Alice a Jake. Dokonalý pár, pred ktorým sa otvárajú nekonečné možnosti a šance. Asi aj preto dostali od priateľov ako svadobný dar členstvo v exkluzívnom a trochu záhadnom spolku nazývanom Pakt. Cieľ Paktu je jednoduchý: spraviť všetko pre to, aby manželské zväzky jeho členov zostali pevné a šťastné. Prostriedky ako to dosiahnuť sa tiež zdajú rozumné: Vždy zodvihni telefón, keď ti volá partner, každý mesiac si navzájom dajte darček, každé tri mesiace si spravte spoločný výlet... A nikdy nikomu o Pakte nehovorte. Alice a Jake sú spočiatku očarení, no ako plynie čas, začínajú sa cítiť ako v pasci. Pakt sa svojimi praktikami čoraz viac začína podobať na nejaké sektu, v ktorej je členstvo nezrušiteľné. A to, čo malo ich manželstvu pomôcť z neho nakoniec robí nočnú moru.


Táto kniha ma zaujala hneď ako som si prečítala jej obsah. Pripomenula mi totiž film s mojimi láskami Tomom Cruisom a Nicole Kidman - Eyes Wide Shut. Tiež sa ako manželia dostali do spoločnosti, ktorá bola trochu psycho a bolo zaujímavé sledovať, čo sa bude diať. (Tu sa však všetka podobnosť končí. Pretože film bol úplne o niečom inom a táto kniha tiež. Našťastie 😊)


Pakt nás tajemně přitahoval, jako věci, které člověka odpuzují a současně lákají. Jako zvuky v garáži uprostřed noci, milostný návrh ze strany někoho, o kom víme, že bychom se od něj měli držet dál, nebo zvláštní zářivé světlo, za kterým se vydáme do lesa, aniž bychom věděli kam nás zavede, případně jaké nebezpečí na nás v cíli čeká. Pakt nás přitahoval, i když se to příčilo rozumu. Jeho mocnému, nevysvětlitelnému vábení jsme nebyli schopni ani ochotni odolávat.


Jake a Alice sú svoji iba niekoľko dní, a hoci spolu netrávili roky, kým sa rozhodli spojiť svoje životy, je vidieť, že sa ľúbia. Príbeh nám autorka podáva z pohľadu Jakea, vďaka čomu presne vieme, čo cíti k Alice. Kedy ju miluje, kedy nevie, čo si o nej má myslieť, kedy o ich láske pochybuje, kedy nepochybuje... všetko toto vieme, pretože sledujeme jeho každú myšlienku. Aj tú najmenšiu. Aj tú najtichšiu. Aj tú, ktorú chceme počuť, aj tú, bez ktorej by sme sa zaobišli. Na jednej strane bolo fajn prečítať si, čo má Jake na srdci. Na strane druhej ma to však ako čitateľa nudilo a úprimne, odvádzalo od hlavnej dejovej línie. 

Jake rád venoval určité kapitoly v knihe svojim pacientom. Ukazoval nám tak svoj pohľad a lá psychológa na partnerské vzťahy. Na ich fungovanie, na ich zlyhanie. Vďaka tomu sa vedel až učebnicovo vyhýbať konfliktom vo vlastnom vzťahu. Život ale nefunguje podľa pravidiel, príručiek, učebníc, zaužívaných zvykov. Vždy sa v ňom objaví niečo, čo nečakáte. A tým niečím bolo v prípade Jakea a Alice členstvo v exkluzívnom spolku.

Pakt im nečakane vstúpil do života a totálne ho ovplyvnil. Chcete? Nechcete? Musíte! 

Spočiatku ho brali ako hru. Ako niečo, čo trochu ozvláštni ich život. No postupne začali zisťovať, čo je vlastne Pakt zač. A veru, udalosti, ktoré sa začali diať; Pakt, ktorý im začal zasahovať do života, už nevyznievali ako hra, ako chvíľkové rozptýlenie, ako zábava. Čudné praktiky a pravidlá ich nečakane začali naplno ovplyvňovať, naplno formovať do podoby, ktorá sa im prestávala páčiť. 

To, čo Pakt spravil Jakeovi, to bolo silné kafé. Mala som pocit, že sa z tejto hry mladomanželia nikdy nevymotajú. Nechať si zasahovať do manželstva, nechať sa dennodenne monitorovať, sami uznajte, mali by ste na to "gule"? Môže vôbec niekto až takto zasahovať človeku do života? Že je to absurdné? Tiež som si to myslela. A mysleli si to aj Alice s Jakeom... až kým ich Pakt nezačal trestať. Za to čo urobili, za to, čo neurobili... jedným slovom - za všetko. Vtedy už pomôže iba jediné. Opustiť Pakt. No ako sa dá opustiť Pakt, ktorý sa neopúšťa? Dá sa to vôbec?

Dej bol miestami napínavý, no miestami nudný. Myslím si, že nudným ho robili Jakeove myšlienkové pochody (ako som už spomínala vyššie) - opisy každej jednej udalosti, aj obyčajných každodenných rutinných vecí. Boli najväčšou brzdou knihy. Bez nich by to malo rýchlejší spád. Najlepšia bola posledná tretina knihy, kedy začal dej poriadne gradovať a iba ťažko sa od nej dalo odtrhnúť. 

V každom prípade zaujímavý námet. Myslím, že práve ten priláka mnohých čitateľov zobrať knihu do rúk. Tak ako aj mňa 😉 

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre: