štvrtok 30. novembra 2017

Neobyčejná dobrodružství

Z anglického originálu: Extraordinary Adventures (2017)  

Autor: Daniel Wallace

Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Jitka Šišáková

Počet strán: 384

Rok vydania: 2017


Edsel Bronfman je nevýrazný, ostýchavý mladík, ktorý všetok svoj čas delí medzi prácu a svoju matku. Edsel je čistá duša. Všetko berie vážne a poctivo, žije monotónny život a za vrchol vzrušenia považuje zisk prepisovačky s logom firmy, ktorá mu chýbala v zbierke. Jedného dňa mu zavolá operátorka číslo 61217 a oznámí mu, že vyhrál víkendový pobyt v luxusnom apartmáne na Floride. Má to však háčik – poukaz je určený výlučne pre dve osoby a má obmedzenú platnosť. Edsel pristupuje k hľadaniu partnerky rovnako zodpovedne ako pri akejkoľvek inej pracovnej úlohe. Hoci sa obáva, že mu to prevráti život naruby, rozhodne sa to podstúpiť. Zvíťazí v ňom túžba pozrieť sa na Floridu a zažiť vzrušenie. Prípravy na cestu zahŕňajú členstvo v posilňovni, návštěva nočného baru, stretnutie s drogovým dílerom, a dokonca i hodinový pobyt vo väzení. Popri tom sa mu do života pripletú tri ženy. No vybrať si môže iba jednu...



Každý z nás je iný. Každý z nás je jedinečný. A hrdina tejto knihy Edsel patrí do extra triedy. Niekedy sa len tak medzi rečou povie, že ten človek sa nenarodil, ten sa iba vyskytol, a presne toto rčenie platí na Edsela. Lebo on je presne ten zvláštny týpek - individualista, introvert, nekonvenčný, nudný patrón.  

Edsel má tridsaťštyri rokov, žije osamelým životom. Jedinú ženu, ktorú mu doteraz osud doprial bližšie spoznať je jeho matka. A aj u nej sa už prejavujú známky demencie 😫

Napriek tomu je so svojim životom spokojný, nemá v pláne niečo na ňom meniť. Práca, matka, práca, matka... a tak stále dokola. Poviete si: nuda, nuda, nuda. Napriek tomu, Edsel nemá pocit, že by sa nudil. Edsel nerieši... on v podstate ani nežije, iba prežíva.

No postupne sa začne meniť, začne vyliezať zo svojej škrupiny. A čitateľ má možnosť túto jeho zmenu sledovať. Všetko to rozbehne jeden telefonát od operátorky číslo 61217, ktorá mu povie, že vyhral víkendový pobyt, ktorého podmienkou je, že naň nemôže ísť sám, pretože je určený pre dve osoby. 

Tu už sa začína náš príbeh rozbiehať, pretože Edsel chce ísť na dovolenku (o čom ho operátorka proste presvedčí 😃) a ak je podmienkou nájsť si "parťáčku", ktorá by išla s ním, tak sa do toho jednoducho pustí. 

Popri tom sledovaní Edsela sa mi neustále dvíhal minimálne jeden kútik úst do úsmevu, pretože autor využíva humor, ktorý je určitým spôsobom ironický, no pritom láskavý.

Čo ma mimoriadne bavilo bola Edselova zamilovanosť - plachý muž, hrdina, ktorý má od Don Chuana asi tak ďaleko ako Pluto od Zeme, si nakoniec musel vyberať z troch žien. 

Výborne som sa bavila, a hoci spočiatku sa mi zdal výber Edsela ako hrdinu zvláštny, nakoniec som mu prišla "na chuť" - ako sa zvykne hovoriť. Veď prečo by nemohol zažiť "neobyčajné dobrodružstvá" aj týpek ako on?

 
Moje hodnotenie: ★★★★

Žiadne komentáre: