štvrtok 28. decembra 2017

Byly tady, a už nejsou

Z anglického originálu: Here and Gone (2017)  

Autor: Haylen Beck

Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Hana Pernicová

Počet strán: 352

Rok vydania: 2017


Audra uteká od svojho násilníckeho manžela. Vzala so sebou aj svoje dve deti a putuje naprieč Amerikou za lepším životom. Autom ide iba po okresných cestách, aby sa vyhla nežiadúcej pozornosti. A práve keď prechádza po pustej ceste v Arizone, v spätnom zrkadle zbadá policajné auto, ktoré ju zastaví. Vystúpi z auta – a tým sa jej dovtedy šťastlivý útek mení na najhoršiu nočnú moru. Netuší, prečo ju miestny šerif zatkol. Vie iba to, že keď sa v jeho doprovode dostala na policajnú stanicu, policajti jej začali tvrdiť, že v aute neviezla žiadne deti...


Možná právě o tohle jde. Dostat se jí do hlavy a zlomit jí zevnitř. Dohnat ji k šílenství tím, že ji budou udržovat ve strachu. Protože vyděšeného člověka je snadné ovládat.

Žena, ktorá sa konečne odhodlala opustiť svojho manžela - tyrana. Muža, ktorý nebezpečne hazardoval s jej životom, muža, ktorý ju týral psychicky a nakoniec aj fyzicky. Muža, ktorý sa navonok javil ako najlepší manžel na svete, no v útrobách domu ovládal svoju manželku, opíjal ju, ponižoval ju, bil ju. Označoval ju za nehodnú ženu a nedobrú matku. 

Audre trvalo nejaký čas, kým si uvedomila, s kým žije (ale v neposlednom rade aj to, kým je). Kým sa opamätala a rozhodla sa zakročiť. Čitateľ nepozná všetky fakty, príbeh totiž začína na ceste - keď Audra spolu so svojim synčekom Seanom a dcérkou Louisou uteká pred násilníkom ďaleko preč. No postupne ako rodinka cestuje, sa dozvedá, čo bolo príčinou náhleho úteku. Zoznamuje sa s jej manželom, jeho matkou, zoznamuje sa s jej nedostatkami, neduhami, omylmi. 

Audra nie je dokonalá, no čitateľ si k nej nájde vzťah, pretože napriek chybám, ktorých sa vo svojom živote dopustila, nadovšetko miluje svoje deti. Deti, vďaka ktorým je ochotná premôcť samú seba, premôcť strach a čeliť všetkému zlému. 

Autor opísal lásku matky k svojim deťom neuveriteľne presvedčivo. A rovnako pútavo opísal aj vzťah detí k svojej matke. Sean, na to že mal iba desať rokov pôsobil v mnohých momentoch veľmi vyspelo (niekedy som veru dumala nad tým, či by malé chlapča bolo schopné v danej situácii reagovať práve tak ako reagoval Sean a dospela som k tomu, že asi aj áno - lebo veď "zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé činy"). 

V každom prípade, na ceste ich zastaví miestny šerif, ktorý v kufri Audrinho auta nájde marihuanu. To je dôvod na to, aby ju zatkol a vzal so sebou na stanicu. Deti zveril na starosť svojej kolegyni. Možno by na tom nebolo nič zvláštne, keby jej šerif už na policajnej stanici na otázku: kde sú moje deti, netvrdil, že nevie o akých deťoch to hovorí.

Vaše děti jsou pryč," zašeptal. "Byly tady, a už nejsou. Když se s tím smíříte, možná vyváznete živá. A když ne? No, v tom případě...

Z hlavnej hrdinky sa miestni policajti snažia urobiť klamárku. A veru, Audra nemá ďaleko k zblázneniu sa. Tvrdenie proti tvrdeniu, krutá hra osudu, irónia - to všetko namiešal autor do tejto knihy, ktorá je vynikajúcim psychothrillerom... pričom miestami máte pocit, že čítate horor.  

Jestě nikdy neměla tak blízko ke zhroucení. Připadalo jí, že se bortí jako zeď bez základů.

Beck zvládol psychológiu postáv na výbornú. Ešte lepšie mu ide stupňovanie napätia. Čitateľ síce veľa vie - vie presne, čo sa deje - no nedá mu, aby nesledoval reakcie jednotlivých postáv, ktoré ani netušia, čo sa robí a ani čo sa ešte len robiť bude. 

Skvelo napísané. Napínavé od úplného začiatku až do samého konca. Bez zbytočných kudrliniek - len čisté, trefné vety. Skutočne, radosť čítať. 

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: