utorok 20. marca 2018

Červený pavilón

Originál: The Red Pavillion (1969)

Autor: Róbert van Gulik
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Jarmila Samcová

 
Počet strán: 176

Rok vydania: 2018



Slávny vyšetrovateľ sudca Ti opäť ožíva v napínavých fascinujúcich príbehoch, kde je zločin dômyselne skĺbený s hlbokou múdrosťou a malebným koloritom starej Číny. V Červenom pavilóne sa sudca Ti ešte v začiatkoch svojej kariéry ocitá na Rajskom ostrove, akejsi čínskej obdobe Las Vegas. Pri vyšetrovaní smrti krásnej kurtizány, údajnej samovraždy známeho akademika a tajomstva pavilónu, v ktorom je ubytovaný, odhaľuje súvislosti siahajúce do dávnej minulosti, v ktorých hrajú úlohu najmä ľudské city a osudová vášeň. 



O sudcovi Ti som toho počula už veľa. Mnoho blízkych priateľov ho má už prelúskaného a nepoužíva iné slová ako superlatíva. Teraz sa mi dostal do rúk jeden z jeho slávnych príbehov. Konkrétne Červený pavilón. A musím povedať, že čítanie to bolo veľmi príjemné. Autor totiž čitateľa nezaťažuje zbytočnými siahodlhými opismi, jeho jazyk je strohý, priamy, rýchly a hlavne ľahký - preto sa tak dobre aj číta. 

Sudca Ti spolu so svojim pobočníkom Ma Žungom prichádzajú na Rajský ostrov. Ide o ostrov, ktorý ponúka zábavu určenú najmä pánom - od hier až po kurtizány. Neplánujú sa tam zdržať, no okolnosti sa zmenia. Stala sa tam vražda a sudca Luu musí rýchlo odísť, preto poverí vyšetrovaním Ti-ho. Myslí si, že nejde o nič závažné. Známky u mŕtvoly totiž poukazujú na to, že išlo o samovraždu. 

Ti sa ubytuje v Červenom pavilóne, presne tam, kde sa stala vražda. Ako sa neskôr dozvie, nejde o prvú vraždu v tomto pavilóne. S pomocou Ma sa snaží prísť na to, čo sa na ostrove deje - prečo umierajú muži a napokon, prečo umierajú i ženy. Pretože počas jeho krátkeho pobytu zomrie aj kurtizána, ktorá je v tom čase Kráľovnou kvetov. 

Prípad sa zamotáva, no Ti i Ma majú svoje "páky", ktoré vedia veľmi dobre využiť pri vyšetrovaní. Tak sa dostanú na koreň nielen údajnej samovražde muža, či vražde krásnej kurtizány, ale aj vražde muža, ktorého v Červenom pavilóne usmrtili rovnakým spôsobom pred tridsiatimi rokmi. 

Kniha je písaná príjemným štýlom. Pripomína knihy Agathy Christie. Avšak dej sa odohráva v Číne. To dodáva knihe istý šmrnc a je vítanou zmenou (oproti dielam, v ktorých vyšetrovatelia pochádzajú z európskych krajín). 

So sudcom Ti som sa stretla prvýkrát a milo prekvapil. Určite si rada prečítam aj ďalší z jeho príbehov. 

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: