piatok 2. marca 2018

Poslední paní Parrishová

https://www.instagram.com/kokiaknihy/
Originál: The Last Mrs Parrish (2017)

Autor:
Liv Constantine

 
Vydavateľstvo: Domino


Český preklad: Hana Čapková
 

Počet strán: 440

Rok vydania: 2018



Amber Pattersonová má už toho dosť. Nebaví ju byť tuctovou, neviditeľnou ženou. Svoj život si predstavuje inak. Vie presne, čo chce. Chce byť ako Daphne Parrishová - blond bohyňa, ktorá berie svoj luxusný život ako samozrejmosť. Spolu s manželom patrí k miestnej smotánke, majú peniaze, moc, obdiv, navyše i dve krásne dcéry... Prečo by teda mal niekto mať všetko a iný nič? Amber by mohla pri pohľade na Daphne zadusiť závisť, ale to sa nestane. Má totiž plán. Sťažiť a následne zničiť sladký život svojej sokyne a nastúpiť na jej miesto. Amber sa podarí preniknúť do Parrishovskej rodiny prostredníctvom kamarátstva s Daphne a pokúsi sa získať si Jacksonovo srdce...



Kto je skutočne ten zlý? Milenka? Manželka? Alebo manžel? Pri čítaní tejto knihy možno budete váhať a chvíľu si myslieť jedno, chvíľu zas druhé...

Amber je pekná "mrcha". Je vidieť, že má všetko premyslené do najmenšieho detailu. Jej plán je žiť si život, aký má Daphne. Chce jej dom, jej peniaze, jej manžela - jednoducho - jej život.

Preniknúť do rodiny Daphne a Jacksona Parrisha je pomerne jednoduché. Vie, čo platí na ľudí a vďaka lžiam a klamstvám si získa Daphninu priazeň. Čitateľ má tendenciu Amber spočiatku neznášať. Veď prečo chce tá žena rozbiť dobre fungujúcu rodinu? Iba preto, že sa chce mať lepšie? Prečo sa, preboha, nezavesí na nezadaného muža?!

Autorka (ktorú mimochodom predstavujú dve protagonistky sestry Constantinové) prináša čitateľovi v prvej časti knihy príbeh z pohľadu práve spomínanej Amber. Vďaka tomu sa vaše emócie menia. Kým spočiatku ju máte za čistú mrchu, neskôr si už myslíte, že len chúďa nemala v živote šťastie a máte tendenciu ju trochu ľutovať, až napokon vo vás môže vyvolať neutrálny dojem. Budete ju sledovať ako nestranný pozorovateľ (možno s ironicky pozdvihnutým kútikom úst ako ja) až si poviete - dievča, bacha! Niekedy sa želania aj vyplnia a nemusia vypáliť tak ako si si predstavovala.

Ďalšiu časť príbehu rozpráva Daphne. Musím sa priznať, že som trafila klinec po hlavičke, keď som z určitých náznakov, ktoré sa vyskytli v prvej časti knihy, vyvodila záver, aký život táto žena vlastne žije. Aj keď v mojich predstavách tá verzia nedosahovala až také brutálne rozmery, aké nám ich vo svojom rozprávaní odprezentovala. Uff... Na druhej strane, Daphne skvele využila príležitosť, ktorá sa jej vďaka ambicióznej Amber naskytla. A v tomto som jej musela tlieskať. Zahrala to bravúrne. A hoci nebola mrchavá ako Amber, tiež mala čo-to za ušami.

Je vidieť, že autorka má dôkladne preštudovanú psychológiu postáv. Krásne to prezentovala na jednotlivých hrdinoch - či už Amber, Daphne alebo Jacskonovi. 

Krásne vykonštruovaná zápletka, i keď miestami bol dej trochu zdĺhavý, obzvlášť v tej prvej časti. Myslím si však, že autorka to spravila tak trochu úmyselne, len aby "natiahla" a možno i zmiatla čitateľa. V konečnom dôsledku sa efekt dostavil. Takže, kto má rád thrillery so štipkou "psycha", určite by si mal román prečítať. 

P. S. Neskutočne krásna obálka. 

Moje hodnotenie: ★★★☆

Žiadne komentáre: