piatok 16. marca 2018

Stromy rastú do neba

https://www.instagram.com/kokiaknihy/

Názov knihy: Stromy rastú do neba (2018)

Autor:
Ivona Gallová

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Počet strán: 192

Rok vydania: 2018




Dojímavý príbeh plný drám, nešťastia, zúfalstva, nenávisti, ale aj lásky a radosti. Príbeh hlboko ľudský, akoby ho napísal sám život. Prostredníctvom pohnutých osudov hlavného hrdinu autorka zachytáva sto rokov života na Slovensku od roku 1912 až po súčasnosť. Milan Kasanický prežil chudobné, no krásne detstvo na Liptove u starých rodičov. Napriek tomu, že v mladosti zažil veľa príkoria a duševných i telesných útrap, ostal dobrým, láskavým človekom, vždy ochotným pomáhať druhým. Keď po tridsiatich rokoch strávených v cudzine prichádza na Slovensko, návratom na známe miesta sa snaží vyrovnať s ťaživou minulosťou.



Keď žena ostane tehotná a nie je to z lásky, nastáva problém. Obzvlášť, keď si k nevinnému tvoru, ktorý nosí pod srdcom nedokáže nájsť cestu. A pritom malé nemluvňa je živou bytosťou, ktoré za nič nemôže. Alžbeta je zúfalá mladá žena. Keď už si myslela, že by syna, ktorého nosí pod srdcom mohlo mať otca - jej životnú lásku -, stane sa tragédia. Otrasie to ňou a tak trochu v šoku a tak trochu plánovane (pretože v perinke je adresa na jej rodičov) necháva dieťa v náručí cudzej ženy. Ona sama odchádza preč - od povinností, od domova, od života, ktorý dosiaľ viedla. Svoje šťastie nájde v Amerike. Ale či je aj naozaj šťastná? Posúdiť to môže čitateľ sám, pretože Alžbeta sa vracia späť na Slovensko. A podľa povahy, ktorú nám autorka predložila, môžeme vidieť, že z krotkej, milej dievčiny sa stala panovačná, ukričaná semetrika.

Po návrate na rodnú hruď sa ujme svojho syna, o ktorého sa dovtedy starali jej rodičia. Milan sa však u matky nemá dobre. Tá sa k nemu chová ako k poslednému prašivcovi. Akoby ani nebol človek, krv jej krvi, ale iba nejaký odkundes. 

Milan u matky trpí. Chce ujsť, avšak nedarí sa mu. Matka si ho zakaždým nájde a potrestá ho. Nakoniec ho pripúta reťazou. Chlapec je navzdory matkinmu správaniu odvážny, dňom za dňom silnejší a mocnejší. A na život stále hľadí pozitívne. Čo je až zarážajúce/prekvapujúce. 

Navzdory ťažkému detstvu sa jeho život v dospelosti zmení. Autorka nás necháva prejsť si celým jeho životom - od narodenia až po jeho skon. A že ten život mal Milan pestrý, o tom niet žiadnych pochýb.

Najviac sa mi páčilo to, ako hlavný hrdina, napriek tomu čo prežil a aký bol k nemu osud neraz krutý, zlý a tvrdý, stále ostal ľudský, pokorný, skromný, priateľský a úprimný. Prosto dobrák. Len málokto má takú silu, nepodľahnúť zlému osudu. Milan tú silu mal. Riadil sa heslom: Všetko je tak ako má byť. A tak aj bolo. 

Príbeh je pútavý, autorke sa podarilo na niekoľko málo strán vtesnať generačne osudy viacerých postáv. A aj keď vyznieval často kruto, podal dosť hodnoverný obraz danej doby. 

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre: