piatok 6. apríla 2018

Anglický špión

Z anglického originálu: The English Spie (2017)

Autor: Daniel Silva
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Alena Redlingerová

 
Počet strán: 344

Rok vydania: 2018



Najslávnejšia žena sveta ležala s pohárom v ruke na prednej palube a opaľovala sa hore bez. O palubu nižšie pripravoval predjedlo muž, ktorý sa ju chystal zabiť. Tou ženou je členka britskej kráľovskej rodiny, ktorú zbožňujú milióny ľudí na celom svete, no bývalý manžel a jeho matka ju nemôžu vystáť. Keď princezná zahynie pri výbuchu bomby na výletnej jachte, riaditeľ MI6 Graham Seymour sa pri pátraní po jej vrahovi obráti s prosbou o pomoc na špičkového agenta Gabriela Allona. Jeho úlohou je nájsť muža, ktorý má na svedomí vražedné útoky nielen v rodnom Írsku, ale na celom svete. Eamon Quinn, geniálny výrobca bômb a predĺžená ruka nejedného diktátora, je mimoriadne nebezpečný protivník. Našťastie Allon má po svojom boku profesionálneho zabijaka Christophera Kellera. Spolu sa vydajú na riskantnú cestu s cieľom dolapiť Quinna a vybaviť si s ním účty z dávnej minulosti.



To je na našej práci najúžasnejšie Každý omyl sa vracia ako bumerang, aby nás prenasledoval, a nakoniec vždy príde vyúčtovanie.

Výbuch lode Aurora, smrť celebritnej postavičky, bývalej manželky budúceho kráľa, predkladá mnohé otázky. Pozornosť pritiahne nielen najvplyvnejších mužov, špiónov, ale aj autorov konšpiračných teórií. Všetci si lámu hlavu nad tým, kto bol objednávateľ a prečo sa to stalo. Na čelo pátracej akcie sa dostáva Graham Seymour. Prvé informácie sú čiastočné, nepodložené a hlavne nevedú k odhaleniu. Až do okamihu, keď sa objavia prvé indície, ktoré prinášajú prvú odpoveď: Kto zabil. Otázka PREČO otvára staré rany, odhaľuje hriechy a omyly minulosti. Hon na zabijaka sa môže začať.  Pretože minulosť človeka vždy dobehne. Často nepripraveného.

Tehly sú v múre.

Tri konečné slová  znamenajúce smrť. Ak má boj vyhrať dobro, potrebný je dôležitý kľúčový hráč. Ostrieľaný, inteligentný, skúsený - Gabriel Allon. Získať ho však nebude jednoduché Doteraz bol nesmrteľný, nezničiteľný, ale každého šťastie sa raz unaví. Dokáže prežiť aj teraz? Pomocníkom sa mu má stať Christopher Keller. Agent, ktorý je mŕtvy pre svoju rodinu a priateľov, žijúc život niekoho iného. Touto akciou získava možnosť pomstiť sa. Má pocit, že ak ju nevyužije, pochová ho to navždy.

Hry veľkých chlapcov, pravidlá veľkých chlapcov.

Pravidlá sú tvrdé a nekompromisné, vydržať môže len najsilnejší, najodolnejší. Pomsta je hnacím motorom pre obe strany. Dej približuje situáciu starého Írska, pôsobenie organizácie IRA a neľudské krvavé teroristické útoky. Existujú dva druhy teroristov, tí inteligentní, ktorí by za iných okolností dokázali veľa a ich zbrane sú o to silnejšie. Druhí sú chladnokrvní zabijaci, konajú bez rozmyslu a nepoznajú strach. Gabriel a Christopher musia práve preto pochopiť  nepriateľa, jeho zmýšľanie. Ich najväčší protivník Eamon Quinn má dokonalé krytie, udržiava styky na najvyšších miestach.

Mesiac a hviezdy sa skryli za oblaky, cupot dažďových kvapiek prehlušil zvuk ich krokov.

Christopher a Gabriel si ako anjeli pomsty razia cestu až k najväčšiemu zlu. Chcú prežiť, ale ochotne položia svoj život, ak to bude potrebné. Odhaľujú temné tajomstvá a politická hra siahajúca až do mocného Ruska je špinavá a zradná. Silva sa opäť vyznamenal ako majster pera a čitateľa drží v napätí až do konca. Nezdržuje sa zbytočnými opismi, načrtne iba dôležité politické udalosti, nenápadný opis miesta, či charakteru človeka. Inak je to dej plný prekvapivých zvratov, dômyselných lstí.

Mňa kniha, druhá v poradí, ktorú som čítala, veľmi milo prekvapila. Potvrdilo sa mi, že Silva je vynikajúci autor. Kniha ma zaujala od úplného začiatku a vôbec nenudila. Gabriel aj Christopher sú veľmi zrelé, inteligentné osobnosti, s ktorými je možné iba sympatizovať. Teším sa na ich ďalšie osudy a určite som s nimi ešte neskončila 😉


Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre: